In de schijnwerper: Oukje

In de afgelopen jaren hebben verschillende getalenteerde artiesten en musici in de finale van Concours de la Chanson gestaan. Wat bewoog hen om mee te doen? Wat bracht het hen? En wat doen zij nu? Dit keer in de schijnwerper: Oukje den Hollander, deelneemster aan Concours de la Chanson Alliance Française 2014. Samen met haar kijken we terug op het afgelopen jaar en wat haar deelname haar tot nu toe gebracht heeft.

Deelname aan het Concours
Oukje Hollander had de vaart erin zitten: ze had met haar trio Mannekijn net haar debuut gemaakt als support-act in de Sin & Soul tour van La Boutique Fantastique, toen ze besloot zich in te schrijven voor het Concours. Tijd voor iets nieuws en omdat de klassiek geschoolde zangeres zich net op dat moment begon te verdiepen in het chanson, was deelname een logische stap. Oukje den HollanderZe kozen voor adaptaties van Brel’s La Chanson des Vieux Amants en Papaoutai van Stromae. In een interview met Het Chanson Offensief zegt Oukje: ‘Het is best wel lastig om je zulke legendarische muziekstukken eigen te maken. Na mij in de tekst verdiept te hebben, realiseerde ik me bijvoorbeeld pas wat voor enorm statement Papaoutai eigenlijk is. Reden temeer om het nummer extra naar mij toe te trekken. We waren echt een beetje gek geworden op het nummer en besloten er na het Concours gewoon mee aan de haal te gaan.’

De hele wereld over
Deelname aan het Concours leverde Oukje vooral nieuwe contacten op. Voor Papaoutai werd een videoclip opgenomen, welke op enorm veel reacties kon rekenen, waaronder van radio-DJ Bert Kranenbarg die de track op Radio 2 draaide. Het bracht het trio optredens op verschillende festivals en andere speelplekken. In oktober gebeurde er plots iets onverwachts: Oukje passeerde op Amsterdam Centraal een pianospelende man en besloot spontaan ‘La Chanson Des Vieux Amants’ met hem te spelen. Een toeschouwer filmde het en zette het op Youtube. Binnen twee dagen ging de video viral. Onder andere NRC, Spits, RTL 4 en het magazine LINDA wisten niet hoe gauw ze de bijzondere video moesten delen. Het resultaat: ruim 590.000 views.

Het Concours
FotoOukje2Camilla, Vera en Oukje vonden het te gek om in een uitverkocht Diligentia te staan: ‘Er kwam ontzettend veel energie terug van de zaal, dat was voor ons het teken dat we iets gaafs hadden gecreëerd. Dat is meteen ook onze tip aan de deelnemers van nu: durf gewaagde keuzes te maken. Wij zijn heel blij dat we onze tanden hebben gezet in Brel en Stromae.’

De toekomst
Mannekijn schrijft momenteel eigen nummers en tourt ondertussen met Nederlandstalig programma dat bestaat uit (eigen) vertalingen van onder andere Brel, Dolly Parton, John Legend, Gregory Porter en Nina Simone. Binnenkort gaat Oukje bovendien aan de slag als zangeres/actrice bij de Veenfabriek in Leiden en zal ze afstuderen aan de Master Theaterzang/Singer-Performer van de Amsterdamse Toneelschool. Ondertussen ontwikkelt ze met regisseur Frank Siera een muziektheatervoorstelling over het dorp waar zij beiden zijn opgegroeid, welke volgend seizoen op de planken moet komen. De toekomst lonkt voor Oukje én voor Mannekijn.

Klik hier voor de website van Oukje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.